Her er Årets fisk 2013

 


 

I løpet av 2013 har det blitt meldt inn veldig mange bra fangster til NM i Sportsfiske. I følge juryen er det likevel en fisk som skiller seg ut i mengden.

 

NM-konkurransene bød i fjor på fantastiske fisker i samtlige av årets tov måneder. Karleif Tunheim satte standarden tidlig, men den 830 gram tunge paddetorsken han nappet opp tidlig i januar nådde ikke helt opp i sammendraget. Andre fisker det er verd å bite seg merke i fra januar er Morten Likjerr sin kolmule på 830 gram og Ole-Håkon Heier sin lake på 4,03 kilo.

I februar lå isen tykk over store deler av landet, og på sjøisen på Lygnin fikk Vilhelm Skilhagen et tungt napp en sein kveld. Opp fra det store hullet i isen kom etter hvert en helt enorm piggskate. Vekten stoppet på fantastiske 10,75 kilo, noe som er ny norgesrekord med nesten to kilos margin.

Samme mann slo ellers til med ny norgesrekord på torskefisken mora samme måned, med en fisk på pene 1900 gram. Ellers er det verd å merke seg Andreas Næristorp sin bælfeite øyepål på hele 230 gram.

 

Tunge-galskapen 

Utover våren kom storfangstene på løpende bånd. Marius Vikene sin nye norgesrekord på småflekket rødhai (1,37 kilo) ble toppfisken i april, mens Bjørn Salte sin kjempebrungylt på 343 gram toppet mars måned. I mai slo Jan Hinriksson til med en helt syk specimenlysing på hele 11,1 kilo fra Sognefjorden, mens Vilhelm Skilhagen våknet til liv igjen i juni, og markerte sommerens inntog med et beist av en steinbit på hele 15,3 kilo.

I juli begynte pionerfisket etter tunge. Karleif Tunheim var først ute med en herlig fisk på 950 gram fra Rogaland. Denne var potensiell norgesrekord helt til Karl Johan Seth snekret sammen noe verden aldri tidligere hadde sett, et tungevindu (TM). Snart hadde alle galningene østafjells et slikt et stående i boden, og om nettene var de ute og vadet på badestrendene med hodelyktene sine. Dette førte med seg så mye tunger en kan ønske seg, med Marius Vikene sin fisk på 1,19 kilo fra august på topp.

Kjempefisker 

I juli ble ellers listene dominert av storuer fra Nord-Norge. Spisskate på 12,5 kilo og rødspetter på 3,2 og 3,4 er også verd å nevne.

Tungen til Marius Vikene hadde fort blitt Månedens fisk i august, hadde det ikke vært for Carl Oscar Raphaug sin optimistiske satsing etter skolest i en sommersolbadet Trondheimsfjord. Syv meter over bunn, langt der nede i dypet, hugg drømmefisken på 1,9 kilo, som er over gjeldende norgesrekord. Åsmund Rønjom Isaksen sin blåkjeft på fantastiske 1650 gram fra Langesund kan vi heller ikke glemme i oppsummeringen.

I september og oktober var det bett i storfisken i nord. Vilhelm Skilhagen sin håkjerring på fantastiske 982,4 kilo ble Månedens fisk i september, med Ingemar Rödin sin svære glassvar (1,85 kilo) på andreplass og Carl Oscar Raphaug sin ti pluss-blålange på tredje. Øyvind Høier sin 170-kiloskveite tok tittelen i oktober, på bekostning av stor piggvar og specimenrødknurr.

 

Skilhagen-dominans 

Årets to siste måneder bar preg av dårlig fiskevær mange steder i landet. Likevel ble det nappet opp noen veldig bra fisker i november og desember, også. Bjørn Salte sin slettvar på pene 1,91 kilo ble kåret til Månedens fisk i november, mens Helge Gabrielsen sin småflekkede rødhai på 1,28 kilo tok tittelen i desember.

Som folk sikkert etter hvert skjønner har juryen hatt en tøff oppgave foran seg når Årets fisk 2013 skulle kåres. Likevel er det nokså bred enighet om resultatet. Med fem av til sammen syv stemmer er Årets fisk 2013 Vilhelm Skilhagen sin piggskate på 10,75 kilo. De to resterende jurystemmene gikk også til Skilhagen sine fisker, en til håkjerringen på 982,4 kilo og en til steinbiten på 15,3 kilo. Vi gratulerer Vilhelm Skilhagen med Årets Fisk 2013 og et fantastisk fiskeår.