Haiekspedisjon i Watamu, Kenya, Det indiske hav

Av
Andy Little
F
ritt oversatt av Ståle Gismarvik

Turtle Bay skipper Mark Jury har en hotspot i det indiske hav hvor et blodig agn alltid lokker frem en monster-tigerhai i dypet. Han kunne garantere meg umiddelbar respons når vi drev over en hotspot 6,5 mil fra den Kenyanske kysten, og han hadde rett. Agnet mitt ble brutalt overfalt av en tigerhai som ble anslått å veie rundt 1000pund. Stor nok til å svelge unna en av mannskapet i et jafs! Jeg har aldri opplevd en kamp med stang og snøre som kan sammenlignes med kampen mot dette 14 fots lange monsteret fra det indiske hav. Tigerhaien var dobbelt så stor som noe annet av det jeg har kroket i hele min lange sportsfiskerkarriere. Uken før hadde jeg endelig kunnet notere meg min første Blue Marlin i havet utenfor Kenya etter 25 år med frustrerende jakt på den ettertraktede spydfisken, men skipper Mark oppfordret meg også innstendig om å prøve meg på tigerhaiene. De er utvilsomt Kenyas drøyeste fisker.

I fjor ble en tigerhai som ble anslått til å veie enorme 2000 pund fanget her og, fornuftig nok, returnert. Den hadde overgått den stående verdensrekorden med god margin hvis den hadde blitt veid inn i Turtle Bay. Mark mente dermed at jeg burde ha rimelig god mulighet til å slå min egen tigerhai-pers, som var en 400 punds fisk fra Flordia. I motsetning til Florida, hvor disse haiene jager tarpon på grunt vann, finnes tigerhaiene i Det Indiske Hav hovedsaklig på 500 fots dybde og 6,5mil ut fra kysten. Vi dorget utover mot tigerhai-plassen med håp om å knipe et par fisker som kunne passe til agn. Mark mente at vi helst kunne trenge en 20 til 30 punds barracuda, kingfish eller amberjack. Men da jeg kroket noe som kjentes ut som om det var riktig størrelse, viste seg å være en svær rainbow runner. Jeg har fått flere hundre av disse tidligere, men ingen i nærheten denne som veide 15 pund. Den var mest sannsynlig så stor som en rainbow runner kan bli, og hadde ganske sikkert vært en rekordfisk om den hadde blitt tatt i Florida. Det ble skjært ut fileetstriper fra buken som skulle brukes som agn etter marlin senere på dagen og halen ble fjernet for at den ikke skulle spinne under nedslipp. Det var ikke et vakkert syn, men en nødvendighet for å lure de store haiene. Den døde fisken ble satt på to massive 12/0 kroker som igjen var montert på 400 punds wire. Resten av utstyret bestod av 80punds stang og en snelle proppfull av 130 punds line.

Tigerhai-hotspoten var en undervannstopp fem hundre fot under overflaten hvor de store fiskene patruljerte. Agnet ble presentert med på et takkel som var utstyrt med et utløserklips slik at jeg kunne kvitte meg med søkket ved et eventuelt hugg. Med en tidevannsstrøm på ca 4,5 knop var det vanskelig å plassere båten slik at vi fikk presentert agnet på riktig måte og i riktig område lengst mulig. Første driftet ble en bom, mens andre var innertier. Mark ba meg om å la stanga stå i holderen og heller studere stangtuppen. Agnet ble tydeligvis brutalt overfalt av mindre fisk der nede i dypet, før stanga sakte fikk dypere og dypere bue som om kroken hadde satt seg fast i bunnen.

Mark ba meg om å holde et fast grep om stanga mens han fyrte opp motorene i båten og kroket fisken. Jeg kjente adrenalinet rase gjennom kroppen idet klipset løsnet av søkket og snøret begynte å rase av snella. Dekksgutten Adam Lenga hjalp meg opp i stolen og fikk på plass seletøyet mens Mark sakte rygget båten mot fisken. Da kjente jeg de enorme kreftene i fisken jeg hadde kroket, og selv om jeg fisket med meget tungt utstyr maktet jeg ikke å gjøre inntrykk på den. Utrasene var verken raske eller spektakulære, bare utrolig kraftige og umulige å stoppe. Jeg fikk inn en centimeter eller ti innimellom og motvillig begynte monstret etter hvert å nærme seg overflaten.

Plutselig bestemte haien seg for å legge om taktikken. Den kom opp til overflaten og svømte tilsynelatende uberørt bort fra båten. En massiv ryggfinne skar seg bortover overflaten og jeg kunne se en diger udefinert skikkelse nede i vannet. Mark kommenterte at den ikke var spesielt stor og at jeg burde ta litt hardere i! Jeg svarte med det udødlige filmsitatet fra Haisommer: "I think we need a bigger boat!" Tigerhaien holdt seg i overflaten til vi fikk den inn til båten. Jeg var usikker på hvordan Mark og mannskapet ville takle den store fisken, men han hadde jo vært gjennom dette flere ganger før og visste akkurat hva han skulle gjøre. Bare en av de to 12/0 krokene satt i kjeften på haien, noe som skulle gjøre det enkelt for Mark å løsne den. Han ville prøve å legge en løkke over hodet på haien for å kunne holde den inntil båten og fjerne kroken. Men da brøt helvete løs! Dette ville ikke tigerhaien finne seg i og dro av gårde mot bunnen igjen mens jeg satt hjelpeløs igjen uten mulighet til å stoppe den. Ti nye minutter med pumping måtte til før den igjen var opp med båten. Dekksgutt Sunday Murira klarte nesten å få lagt løkken rundt beistet i andre forsøk, men igjen ristet den seg løs og dro av gårde. Men denne gangen tok det bare fem minutter å få den inn igjen. Den kom stigende vertikalt opp fra dypet og idet det massive hodet brøt over flaten la Sunday rutinert wireløkken rundt.  Først da innså jeg hvor stor denne tigerhaien var. Den kunne lett ha fortært Sunday med et eneste jafs. Når løkka strammet rundt hodet dens brøt helvete løs igjen. Det krevde begge dekksguttenes fulle styrke for å holde kontroll på den. Jeg måtte bli sittende i stolen i tilfelle den skulle komme seg løs og dra i vei igjen. Men ting roet seg ned og guttene fikk snudd haien på ryggen slik at de kunne fjerne kroken. Med skyhøy puls reiste jeg meg fra stolen for å ta fangsten i nærme ettersyn. De første anslagene av mannskapet sa mellom 800 og 1000 pund.  Vi målte lengden mot båten og konkludert med at den var ca 14 fot. Siden det var en stor og kraftig hunnfisk ble vekten korrigert til noe over 1000 pund. Men størrelsen føltes nesten uviktig. Jeg følte meg bare priveligert etter å ha fanget en så fantastisk fisk og det se den ta seg inn igjen og svømme tilbake til dypet var magisk. Den var faktisk dobbelt så stor som noe jeg noensinne hadde fanget tidligere og minnene fra kampen i Det Indiske Hav leve i hodet mitt i mange år fremover.

Høres dette interessant ut kan du kontakte Mark på tlf 00254 721723396 (Kenya) eller 079392 73388

Mer info her: http://www.fishingkenya4marlin.com/