Brød som agn
av Morten Frisch

Alt som er spiselig kan bli brukt som agn for å fange fisk. Her følger litt info om brød

Brød
Brød er et veldig populært og tradisjonelt agn, det kan brukes i mange former (skorpe, innmat, pasta etc). Det er også et av de billigste agnene.

Brød - innmat
Innmat er spesielt bra etter fisk som brasme, suter, mort, sørv og karpe. Det er svært enkelt å feste på kroken. En krok i størrelse 12 til 16 vil fungere bra, og aller helst en kortstammet modell med rund bøy. Ta en bit av innmaten fra den ferskeste delen av brødet og klem det rundt krokøyet. La krokspissen være synlig og den fastklemte delen av brødet vil sørge for at agnet ikke detter av under kastet. Etter hvert som at brødet ekspanderer under vann - så vil også små biter av brødet ramle av og friste fisk nærmere kroken.

Brød - pastaArtificial Bread
Denne typen brød gir et fastere og mer kompakt agn som kan rulles til kuler/klumper og festes direkte på kroken. Faren ved et slikt agn er at pastaen er for hard og at krokspissen skjules. Fisken kan ta agnet, men kroken fester ikke og fisken flykter da den merker motstanden. Når man lager pasta så bør brødet være noen dager gammelt. Skorpen fjernes og brødet fuktes i vann (evt smakstilsatt væske) til det er helt gjennomvått. Ta et rent håndkle, plasser det fuktige brødet på denne og klem så vannet ut - kna så brødet til en jevn og glatt konsistens. Noen velger å lage pastaen ved elvebredden, dette for å beholde "lukten" av vannet man fisker i. Variasjoner på dette temaet kan være å tilsette kværnet og myk ost e.l. Mange andre tilsetninger kan også benyttes.

Brød - skorpe
Skorpen er som kjent den harde delen som omgir brødet. Det er denne, men med deler av den myke innmaten som sitter fast, man fisker med. Kutt skiver av skorpen og press den i et fuktig håndkle. Dette resulterer i at skorpen fester seg til innmaten - og gir et attraktivt flytende agn. Kutt den i kuber, eller riv av i passende størrelser - alt etter hvilken art man fisker etter, og hva man ønsker. Fiske med flytende brød er noe av det mer spennende man kan foreta seg - og er spesiellt effektivt etter karpe, stam, sørv og vederbuk på overflaten - men også som bunnmeite med "pop-up" effekt.

Brød - "punch"Bread punch
En brød punch er en innretning som gjør det enkelt å få kompakte små brød-pellets på kroken. En liten tube som er tilgjengelig med forskjellige hoder i div størrelser, blir presset mot en skive med mykt brød. Man tar så kroken og trer denne brødpelleten rett på kroken via en liten sprekk i de avtagbare hodene. Dette betyr at brødet aldri trenger å være i kontakt med fingre - og dermed skape uønsket lukt/farge på agnet. Man kan også benytte "punchen" til å lage mange små brød-pellets om fungere svært bra som fôring under vanskelige forhold. Brød "punch" er en av de klassiske metodene under konkurransefiske i England om vinteren.