Team AvKroken Goes West

Av Charlie Haug og Tom Ole Holth 

Vestlandsturen ble en stor suksess, mye takket være kim Andre og fruen. Karleif var også med og hjalp til med guidingen og tips til fisket.Mat og overnatting var førsteklasses.

Nå litt om fisket. Kim Andre gikk ut med høy kølleføring og garanterte Fløyfisk og Lomre. Vi startet på Grasholmen. Tom Ole var raskest ute med rigging og hadde snøre i vannet før vi hadde fått satt sammen stengene. Han hadde skrytt fryktelig av den nye micro stangen, men brukte han den? Nei den ble ikke pakket opp engang.

Uansett etter 7 minutter ble det liv hos Tom Ole, med bøyd stang steg spenningen. Opp kom en flott Fløyfiskhann på 129 gram. 

Fløyfisk 129 gram

Kim og jeg hadde ikke rigget ferdig enda så tempen var rimelig høy. Vi rigget hver vår microstang og etter kun 2 minutter hadde jeg min første Fløyfisk. Vekten ble hele 145 gram.

Charlie med ny art

Det var utrolig artig å fiske med den nye microstangen, her hadde man flex selv på Fløyfisk.

Selv Guiden klarte å lure opp en og annen Fløyfisk.

Her med et fint eksemplar på ca 150 gram


En utrolig vakker skapning

Nå meldte Karleif sin ankomst, og Lomrefisket kunne starte. Vi startet å tro at Guiden hadde direkte kontakt med fisken for nå sluttet Fløyfisken å bite og Lomra gikk på agnene våre isteden.

Det var lærerikt å se rigger og påsetting av agn for Lomrefiske. Om Kim Andre er Fløyfiskongen så er Karleif Lomrekongen. Det kom opp Lomrer i bra tempo og størrelsen var noe vi aldri hadde sett før. Den først Lomra til Karleif, var en monsterfisk på hele 1295 gram.

Kim Andre dro Lomre på over kiloen på Microstanga, snakk om stang med flex.

Nå peip det fra Tom Ole igjen han meldte Lomre. Det ble en flott Lomre på 740 gram, like etterpå fikk jeg 2 stykker den største ble veid av Tom Ole. Han meldte at den veide 735 gram. 

Tom Ole med lomre på 740 gramFin fisk, fin mat og fin størrelse

Nå var det tid for Piggvar fiske på Orrestranda. For oss østlendinger så er sånne strender eksotisk. Uendelige sandstrender der bølgene slår innover stranda er vi ikke vant til.

Orrestranda

Vi rigget opp og Tom Ole var som vanlig først ute. Han hadde perset på Rødspette før vi andre hadde kommet ned på stranda.

Jeg rigget opp Fox Matrixs’en og den nye Big Pit snella. På første kastet falt den av fordi jeg hadde bommet på tilskruingen. Det var litt flaut.

Uansett så funket snella bra den. Å se napp i brenninger er ikke lett men etter en stund så det ut til å være liv. Jeg kjente på snøret og ga tilslag for sikkerhets skyld. Det svarte fra dypet (minst 2 m) Inn kom en søt liten Piggvar. Det var vel muligens høydepunktet for meg, da jeg har vært etter denne rakkeren i årevis. 

Art nr 2 på Charlie, en etterlengtet piggvar

Etter et par timer på stranda, tok vi farvel med Karleif, for å måtte vi ha noe mat i skrotten. Hjemme hos Kim Andre, hadde fruen disket opp med en helt nydelig hjemmelaget lapskaus. Etter et kraftig innhogg i kjelen bar det på nytt ut, nå skulle haiene til pers. Kim Andre hadde på forhånd garantert meg Pigghå, Hågjel og Svarthå (i den rekkefølgen).

Etter en liten time med bil og ferje sto vi endelig på haibrygga. Utstyret ble rigget, og provisoriske podder med nappvarslere montert.

Charlie hadde kjapt noen småpip så det var store sjanser for at Svarthåen allerede var på plass.

Etter kort tid runa det skikkelig på stanga mi. Jeg gjorde tilslag og det var fisk på. Jeg ikke hadde noen bruskfisk fra tidligere, så spenninga var stor da sannsynligheten for ny at på meg absolutt var tilstede. Etter en forholdsvis kort fight kommer fisken opp til overflata og gleden er stor når jeg ser at det er en Hågjel, min andre nye art for dagen er sikret.


Min første hågjel og ny art nr 2 for turen

Etter en kjapp bildeserie er det ut med agnet igjen og bare minuttet etter runner det igjen. Denne gangen er fighten noe kraftigere og Kim Andre melder om at dette er en pigghå. 2 minutter senere er fisken i vannskorpa og Guiden viser sin styrke, opp kommer en liten Pigghå på ca 1,5 kilo.


Pigghå, den 3. ny arten

Etter enda en bildeserie er stanga på nytt ute og det samme skjer; to minutter og nytt run. Nok en heftig fight gjør at vi antar at nok en Pigghå har tatt agnet, noe som stemte igjen. Opp kommer en fin Pigghå på 2110 gram.

Nå melder Charlie om at noe ”rart” har tatt agnet hans. Charlie hadde alle haiartene fra før, så han satset mest på fiske med lite agn og kort fra land. En piggete brun skapning kommer opp fra dypet, noe som viser seg å være en ok Ulke på 205 gram. 

Charlie med en fin ulke

Nå har jeg byttet til mindre krok i håp om å få den siste haien, nemlig Svarthå. Bare minutter etter at stanga ligger i podden kommer det noen små pip fra varsleren. Jeg gir tilslag og merker at denne er betydelig mindre. Spenningen er til å føle på, skal jeg klare alle de tre haiene på samme kveld. Etter en sakte innsveiving kommer noe mørkt til overflaten, og JESS, det er en Svarthå, ikke store krabaten men ny art og min fjerde nye for dagen er sikret. 

Min 4. nye art for turen, svarthå.

Mens Guiden kroker av fisken ser jeg at Charlie også kjører fisk og også han har fått en svarthå. Persen til Charlie var på 325 gram, så spenninga er stor når vi legger den på vekta. Dessverre manglet det noen få gram på ny pers for Charlie.


Charlie med svarthå

Etter dette er vi egentlig fornøyde med turen, men slenger ut et agn til for sikkerhets skyld, etter kort tid har jeg et megarun. Denne er liten, sikkert en svarthå til tenker jeg, men neida, opp kommer en bitte liten Hyse, art nummer 13 for dagen.

Nå bestemmer vi oss for et kast til før vi tar kvelden. Nok et run etter ca 5 minutter. Hmm, dette var tungt og rart. Det som hadde skjedd var i mine øyne ganske merkelig.

En liten Hyse hadde tatt kroken, så hadde denne forvillet seg bort i snøret til Charlie. En Svarthå hadde gått løs på hysa og kroket seg. I munnen til Hågjelen satt det en halv Hyse, resten av fisken var klippet elegant av.

Med dette pakker vi sammen og reiser hjem til Kim Andre. Rimelig trøtte er det godt og komme under dyna. Vi må tidlig opp i morgen for å ta flyet tilbake til Oslo.

Til slutt vil vi takke Kim Andre og Karleif for en knall tur med perfekt guiding, og en kjempetakk til Monica for transport og nydelig mat.